Det är synd om människorna

…i allmänhet och travtränarna i synnerhet, eller?

Det pågår krig i trav-Sverige och det är på intet sätt något tvåfrontskrig. Det liknar mer någon sorts inbördeskrig mellan ett gäng olika såväl folkslag som falanger. Inte nog med att ATG och spelarna är i polemik, det råder fler meningsskiljaktigheter än vad det finns några som helst tecken till konsensus, vilka parter vi än pratar om och med. Spelarkollektivet är lika splittrat som ett kalejdoskop och frågar du tränarna tycker sannolikt tränarna i Boden helt skilda ting än tränarna på Solvalla. Alla är sig själv närmast, inget konstigt med detta.

Breddtravet är en het potatis och herr Lindberg har kommit en bit på väg i sin mission, en väg som kantas av såväl applåder som bakhåll. En del kanske inte jublar, men är åtminstone positivt inställda, andra kan inte nog skänka sitt missnöje tillräckligt stora versaler.

Trots att man själv bor på vischan, enligt vilken metrosexuell Stureplanare som helst,  hyser jag inga som helst tvivel om att det absolut bästa för sporten, måste vara att låta vår nationalarena, Solvalla, vara tämligen välmående. Stegen för att nå dit är månne inte enkla att ta och alla kanske inte lika självklara som man först kan tro. Men, det första steget på vägen, måste självfallet vara att prispengarna på Solvalla måste öka och det rejält.

Dels måste det finnas en status i att köra på Solvalla, lika mycket som det även måste vara lockande för övriga travbanors tränare och kuskar att köra på ”Valla”, det måste utan undantag, vara en morot att få starta här. Delvis för statusen, men självfallet för prispengarna. Vare sig ”status”, om det nu finns någon sådan att tala om i skrivande stund för Solvalla (?), eller pengarna på ”Valla” är väl just nu av någon anmärkningsvärd art.

Vidare bör, inte bara ATG och ST, utan även banorna själva, se över sina kostnader och framför allt var lägger man fokus och krut? Gamla stötar har erfarenhet, det ligger i sakens natur, men om vi vill locka nya förmågor till sporten och framför allt mer publik till banorna behöver vi månne testa nya grepp?

Problematiken kring Solvalla och prispengar, etc, delas med flera av de andra stora banorna. Tänker då främst på Åby och Jägersro. Inte bara Valla, utan även främst Åby och Jägersro måste återfå stjärnglans och intressanta prissummor.  Dessutom, lunchtravet? Är det värt att driva? Vad genererar det för intäkter, hur ser kostnadstäckningen ut? Vilka spelar detta, bara de utan jobb eller bara speltorskarna? Hur hinner man med lunchtrav om man har ett jobb?

Nåväl, åter till situationen på Solvalla. Om vi reducerar ner det till några av de lokala 08-tränarna då? Många av dem omsätter långt över tio miljoner vardera, men flera av dem har också personal på lönelistan som ligger på tio till arton till antalet. Nu vet vi att travets riktiga hjältar, hästskötarna, näppeligen är några höginkomsttagare, men samtidigt torde lönekostnader, foder, veterinärskostnader, resor etc plocka på rejält och då måste siffrorna nedan vara illavarslande.

Ett kort axplock på inkörda pengar i skrivande stund för 2014, angett i i miljoner kr:

Stefan Hultman
2013: 12,5 Mkr
2014: 9,5 Mkr
Kommentar: Minskat dramatiskt, tre mijoner färre än förra året.

Stig H Johansson
2013: 12,0 Mkr
2014: 12,2 Mkr
Kommentar: Tangerar och passerar precis 2013 års inkörda pengar.

Reijo Liljendahl
2013: 4,2 Mkr
2014: 10,3 Mkr
Kommentar: En av få i uppåtgående. Dock särskilda förutsättningar här, då han har minst lika stor erfarenhet och gediget kunnande som övriga, trots att han blev egen så sent som 2013. Gick ju från Stig H, som alla vet.

Stefan ”Tarzan” Melander
2013: 19,4 Mkr
2014: 14,3 Mkr
Kommentar: Rejält fall hos Tarzan.

Timo Nurmos
2013: 19,4 Mkr
2014: 13,9 Mkr
Kommentar: Rejält minus även här.

Daniel Redén
2013: 10,8 Mkr
2014: 5,9 Mkr
Kommentar: Extremt tapp på inkörda pengar, näst intill en halvering mot föregående år.

Roger Walmann
2013: 20,3 Mkr
2014: 14,9 Mkr
Kommentar: Rejält tapp, styvt fem miljoner ner jämfört med 2013.

För många tränare på landsortsbanor är givetvis nämnda summor i inkörda pengar en våt dröm, men då måste man också betänka att stallen ovan har helt andra kostnader i och med fler hästar och därmed större kringkostnader relaterat till verksamheten såsom personal, etc.

Framtiden är månne spännande, förhoppningsvis även ljus, men vägen dit är då inte spikrak…

Nåväl, tidigare ikväll mailades andelsspelet till butiken, då avseende V75 Gävle. Finns i butik fr o m imorgon. Dags för guldsäcken nu? Enjoy!

Om generationxpunktse

Intressen: Poker, trav, mörk lagrad rom, single-malt-whisky, musik & litteratur samt en hel del annat.
Det här inlägget postades i Om allt och inget och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.