Provsmakning av Ron Zacapa Limited Edition 2014

Skulle egentligen skrivit detta inlägg lite tidigare i veckan, då jag fick tillgång till den senaste juvelen, Zacapa Reserva Limitada 2014, i samlingen för några dagar sedan. Men, tiden har emellertid inte funnits förrän nu. Lorena Vásquez, Ron Zacapas Master Blender, har ånyo visat framfötterna och helt nyligen har man sålunda släppt årets Limited Edition av sin populära rom. Jag vet inte vilket som var störst när jag hämtade ut flaskorna i fråga, nyfikenheten eller de högt ställda förväntningarna. De gick hur som helst hand i hand, glatt skuttande som skolelever på vårterminens sista dag. Får väl återkomma med en rejäl recension längre fram, här är dock första ”domen”:

Zacapa_LE-2014-glass-n-bottle

Paketering:
Som flertalet ”Zacapa-modeller” kommer även här såväl kartong som flaska i ett passande snitt. Det andas elegans och kvalitet. Formen på flaskan är densamma som exempelvis 23 yo och tidigare LE. Dock har etiketten ett litet annorlunda utseende, särskilt färgmässigt.

Utseende:
Vacker bärnstensfärg och man riktigt känner att man kommer bli belönad med ett flytande guld, bara genom att beskåda den ljuvliga drycken, så snart den landar i glaset.  När man rullat glaset och vinklar detsamma svagt åt sidan ser man därefter ett skådespel som i slow-motion, där långsamt rinnande ”legs” sakta arbetar sig neråt.  Bara genom att beskåda nämnda legs får man en föraning om vilken kropp som kommer möta en. Här finns en boxare med tyngd i slagen, tread carefully…

Arom:
När man väl hällt upp, lutat sig tillbaka och låter den första belöningen komma känner man vid första ”sniffet” direkt en distinkt fatkaraktär. När denna försvinner kommer nästa lager och man anar vanilj och fikon. Man får förmoda det är Sherry-faten som kommer till sin rätt.

Smak:
Slutligen blir det dags att låta gommen få sitt, eller ja, man skulle kunna dra en parallell med hur den gamle gode Frank uttryckte sig gällande andra njutningsmedel, men vi lämnar det därhän. Nåväl, redan vid första klunken når man himmelriket. Precis som när man initialt bekantar sig med doften, aromen är det första smaklökarna får sig till livs en tydlig fatkaraktär. Därefter är det ånyo vaniljen och den torkade frukten som ger sig till känna; russin, aprikos, möjligen körsbär och plommon. Även en vag hint av arrak finnes. Skillnaden mot 23yo som för många är en sorts referensrom och ”måttstock”, för hur en bra rom ska vara, är helt klart att LE 2014 är något mindre söt. Med detta inte sagt att den saknar sötma, men den är inte lika framträdande som i ”lillebror” 23yo.

Jag är väldigt förtjust även i den vanliga 23:an, men vet att en del finner den något för söt, vilket jag själv dock inte skriver under på. Nämnda damer och herrar kommer möjligen ha lättare att ta årets LE till sina hjärtan då den är mycket, mycket välbalanserad. Det finns inget som tar överhanden utan alla komponenter harmonierar perfekt. Vad anbelangar kroppen är den härligt rund och rejäl med ett sammetslent yttre och en angenäm tyngd.

Zacapa_LE-2014-closeBetyg:
Betyget måste så klart bli mycket högt. Kanske för tidigt att komma med ett slutgiltigt betyg vid en första kort provsmakning. Egentligen skulle man vilja ta sig rejält med tid, jämföra denna mot förra årets LE och låta sig njuta och tillika låta tiden gå sin gilla gång, där man lutar sig tillbaka i fåtöljen med ett glas i handen.  Likväl, om man nu ska ge ett betyg, låter jag denna vid en första test få 94 av 100 möjliga. Får återkomma längre fram med en mer rejäl genomgång, och det kommer sannolikt inte dröja allt för länge, då detta var en mycket angenäm bekantskap. Zacapa har gjort det igen.

Zacapa Reserva Limitada 2014 finns på bolaget för det ”facila” priset av 799 kr. Mycket pengar, men sett till vad man får, är det värt samtliga riksdaler.

Ikväll kommer jag nog njuta av nämnda rom och frugans sällskap. Morgondagens jokersystem postas sannolikt runt lunch. Till dess – Enjoy!

Om generationxpunktse

Intressen: Poker, trav, mörk lagrad rom, single-malt-whisky, musik & litteratur samt en hel del annat.
Det här inlägget postades i Om allt och inget och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Provsmakning av Ron Zacapa Limited Edition 2014

  1. Vinnarskalle skriver:

    Intressant läsning, även om jag kanske inte är någon utpräglad ”connoisseur” när det gäller rom. Föredrar whiskey, som bekant, men kul att läsa och du förmedlar verkligen upplevelsen bra i ord! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.