Johan Lindvall – storavinster.se – intervjuas av generationX.se

Dags för ännu en intervju och denna gång ställs frågorna till Johan Lindvall som driver storavinster.se men för många säkert även är känd från diverse travprogram i TV.

För enkelhetens skull: generationX.se frågar i fet stil, Johan svarar  i ”normal stil”.

Hej Johan Lindvall! Jag misstänker att många som läser på generationX.se också är familjära med vem herr Lindvall är. Men, för de som inte vet vem du är: Vem är Johan och hur kommer det sig att du är så involverad i trav och spelet kring det? Hur började din ”trav-story”?

-Jag är norrlänning i exil, 41 år gammal. Ingen i min familj var travintresserad så jag upptäckte inte sporten och spelet förrän jag var drygt 20 år. Min dåvarande flickväns (sedermera min fru) systers man var mycket intresserad av trav. Hans far arbetade som måldomare i Boden. Vi började umgås en hel del och jag blev frälst av både sporten och spelet första gången jag var på Bodentravet. Sedan har det rullat på.

johan_lindvall

Foto: Privat, använt med tillstånd av Johan Lindvall.

Nu har jag själv använt jokerprogrammet i några år och är helt klart frälst i detsamma. Faktum är att dina instruktions- och tipsfilmer om just jokersystemet, var något som jag med stort intresse kikade igenom när jag själv var grön med programmet. Hur länge har du själv använt jokersystemet och hur ser du på programmet? Du som ”jokerveteran”, ser du i dagsläget ting i gränssnitt eller spelverktygsfuktioner som kan/bör förbättras i jokersystemet?

-Jag har använt Jokersystemet i många år. Exakt hur länge vet jag faktiskt inte. Innan programmet fanns hade jag som hobby att snickra ihop egna reducerade system, vilket var riktigt skoj, men när Joker introducerades blev ju den typen av intresse aningen ”onödigt”, så jag började experimentera med programmet istället.

Jag tycker att programmets funktioner väl täcker mina behov. Det jag främst önskar är en onlineversion så man slipper ladda ned programmet. Att kunna köra Joker ”i molnet” underlättar för den som har flera datorer eller ofta är på resande fot.

För egen del när jag började använda jokersystemet gav jag mig direkt i slag med att sätta mig in i ABC-reducering och nyttjade detta under något år. Sedan införlivade jag även effekthästar, även om jag inte använde dessa jämt. Emellertid, senaste tiden har jag nästan bara använt utgångsreducering. Nu finns det ju långt fler reduceringsverktyg än dessa i jokersystemet, exempelvis att även jobba med startnummer, kuskar, poäng, utdelningskrav etc. Men, om vi håller oss till de två förstnämnda: ABC samt utgångar: När förordar du ABC respektive utgångar? Det går ju i stort åstadkomma samma sak med utgångar, om man har flera utgångskrav, som man kan med ABC? Du berör ju detta delvis i dina filmer, men du får gärna vidareutveckla för bloggens läsare.

-Jag tycker att man ska anpassa vilka funktioner man använder efter hur omgången ser ut. Är det en omgång där en eller kanske två hästar sticker ut i många avdelningar, men att det är vidöppet bakom så passar utgångar bra. ABC passar fint när många lopp ser aningen ojämnare ut, även om det går att identifiera en tydlig förstahäst och ”en klunga” med vettig chans bakom.

Den som är duktig på att ranka lopp kan med fördel använda poängreducering. Jag brukar göra fyra grupper. Den häst jag tror mest på får en poäng och de jag tror minst på får fyra poäng. Därefter sätter jag ett maxkrav på 12 eller 13 poäng och eventuellt kryddar jag med ett utgångskrav en av tre eller liknande. Då satsar jag ofta på hästar som jag tror når ledningen. Ofta är de spelvärda trots att spelarna vet att spets är bästa positionen. De inser dock inte riktigt hur bra den är.

Jag vet att många använder en ”fast mall”, alltså att de alltid har två spikar, ett tvåhästarslås och så vidare, men det tycker jag är allt för begränsande. Jokersystemet är så flexibelt att det går att spela exakt som man vill göra varje gång

Har du några allmänna råd för de som är nyfikna eller gröna på jokersystemet och vad man bör tänka på i början?

-Den gamla KISS-metoden är mitt bästa råd. Det är en förkortning för ”Keep it simple stupid”. Det absolut viktigaste när man använder reducerade system är att ranka bra. Den som rankar dåligt missgynnas av att använda reducerade system jämfört med att spela ett vanligt matematiskt system och det är inte ovanligt att ”Joker-nybörjaren” ägnar många timmar åt att fixa och dona med en mängd olika utgångskrav, men ”glömmer” att ägna tid åt ranken.

Ranken ska avgöra hur man spelar och vilka krav man använder, inte tvärtom och som så mycket annat är det inte säkert att det blir bättre för att de krav man ställer är många och avancerade. Jag tycker också att man ska undvika de ”slumpfunktioner” som finns i programmet, tex att hästar med jämna startnummer inte får vinna mer än två lopp i rad eller liknande.

Ett sista råd är att alltid ha sjurättsgaranti. Det finns inget jävligare än att ha alla sju inom ram och kraven rätt och ändå få ”sketna” sex rätt. Dessutom får ju bara de som har sex rätt hälften av vad de borde få om man jämför med de båda andra vinstpotterna. Vinstfördelningen är ju 40% till sju rätt, 20% till sex rätt och 40% till fem rätt. Njet, spela alltid med sjurättsgaranti. Minska istället på ramen eller ställ hårdare krav om systemet blir för dyrt att spela

När jag gör andelsspel och nyttjar jokersystem brukar det ofta bli en till två spikar samt utgångsreducering med ”en av tre”. Det första man fick lära sig när man började spela, för en evighet sedan, var ju: ”Gå kort i hälften, strecka sedan på i resterande”. Men, det händer att jag nosar på och testar spiklösa system också. Tycker att det borde gå att vidareutveckla, men tycker samtidigt det kan vara klurigt, beror helt på omgången. Ofta slutar det med ”två av fem” på reduceringskraven, de få gånger det blir spiklöst. Har du några tips och råd när det kommer till att köra spiklösa reducerade system? Eller tycker du man bör låta bli?

-Den gamla sanningen om att man alltid ska spika i ett tvåhästarslopp är satt ur spel när man använder en reducerad programvara. Lirar man ett gammalt hederligt matematiskt system är det dock logiskt. Att ta två hästar istället för en gör systemet dubbelt så dyrt. Du får alltså bara en häst extra för den kostnaden. Väljer du att dubbla systemet där du streckat fem hästar så får du ju hela fem hästar till.

I Jokersystemet kan man gott spela med ett tvåhästarslås. Använder man t ex ABC så kan ju den häst man tror mest på vara A-häst och den andra C-häst. Det gör ju att man betalar bra mycket mer för A-hästen. Kanske 80% av insatsen finns på den, mot 20% på den andra.

Den som spelar för större pengar, låt oss säga från 5 000 kronor och uppåt kan ibland överväga att spela utan spik. Det är kanske en omgång som passar för det angreppssättet. För oss som har mer begränsad budget tycker jag ändå att man bör lira med ett till tre singelstreck, annars tenderar systemet att bli rätt svagt.

Notera att det är V75 jag refererar till. V4 och V5 går tveklöst att spela spiklöst på, även om man har mindre budget. Återigen, anpassa systemet efter hur omgången ser ut. Den som använder Jokersystemet behöver inte vara rigid eller ens kompromissa särskilt mycket.

Jag misstänker att du också börjar din V75-vecka med att redan på söndagen ögna igenom kommande lördags startlistor. Men sedan, hur ser en typisk V75-vecka ut för dig? Vilka källor nyttjar du och vilka faktorer beaktar du?

-Förr kollade jag alltid startlistan på söndag kväll, men jag gör sällan det nu. Det beror på att jag har småbarn och då min enda, helt lediga dag, är söndagar så viker jag den åt familjen. På måndag morgon kollar jag listorna.

Jag kollar ALLT inför V75. Det finns andra som påstår att de arbetar ”hela veckan” med de sju loppen, men jag undrar om de verkligen lägger mer tid på dem än jag gör. Jag går igenom precis all statistik som finns om alla hästar och sedan betar jag av lopparkivet. Det är främst startsnabbheten, galopper och intrycket över mål som intresserar mig. Jag har hållit på med detta så många år att jag tränat mig till ett ”bra öga”. Rätt ofta kan jag också ”läsa” varför en häst galopperar, även om det givetvis inte alltid går. Upplösningen i videoarkivet tillåter ju inte oss att se om hästen trampar på en vass sten eller liknande. Så mycket kan jag dock säga att de flesta galopper beror på att hästen har en känning” av något även om tränaren ofta hävdar att det var banan eller något annat som ställde till det. Alla småskavanker är dock inte enkla att upptäcka för tränaren eller ens en skicklig veterinär.

Sedan ägnar jag många timmar åt att sammanfatta statistiken, videointrycken, kollar vädret och slutligen ”ritar” jag på ett troligt loppscenario, därefter rankar jag och skapar systemförslag. Hela processen tar runt 30 – 40 timmar per vecka.

V75 är ju veckans höjdpunkt, det tycker nog alla som spelar på trav. Men, med det sagt så är det ju också sant att V86, som stundom lockar min egen spelbörs, för de som lägger tiden på att analysera och tillika kör reducerat har en vansinnig edge. Detta eftersom det åttonde loppet gör det så mycket svårare, men det blir därmed också skaplig betalt även när det är förhållandevis ”enkla omgångar”. Vad tror du om V86 fortlevnad? Kommer spelformen att överleva eller är V86 Xpress blott konstgjord andning? Helt klart höjer det dragningsfaktorn framför TV:n, men det dödar nog besökslusten till banorna, i och med saxade omgångar. Vad är din reflektion?

-V86 har ett pedagogiskt problem. Den som inte har en gigantisk plånbok måste chansa rejält i flera lopp, vilket gör att de ”alltid” spricker. Det är få som får ”hämta ut” på och då ledsnar många.

Överhuvudtaget är spelare inte särskilt uthålliga. Spel som V75 och V86 är uthållighetsspel av guds nåde. Man förlorar nästan alltid. En normal V86-omgång med fem tolvhästarslopp och tre tiohästars-dito ger 248 miljoner tänkbara kombinationer, EN av dem ger åtta rätt. Spelar man för 500 kronor så har man 2000 rader. Det är inte möjligt att rada upp åttor med de förutsättningarna, även om huvuddelen av de 248 miljonerna olika kombinationer är mer eller mindre otänkbara…

Potentialen på V86 överstiger dock, vida, V75. Fyra favoriter kan vinna samt någon mer betrodd infriar. Det kan ändå bli miljonutdelning, vilket är fantastiskt. I hela 75% av V86-omgångarna har två till fyra favoriter segrat. Det är faktiskt ett rimligt ”grundkrav” att ställa för dem som använder Joker och spelar V86

Angående Xpress så förstår jag hur ATG tänker. Folk har inte längre tid eller tålamod att ägna hela kvällen fram TV:n. När jag arbetade med det gamla V86-programmet så tyckte alla att det var för drygt, även vi som arbetade med det.

ATG har försökt att ”hotta upp” spelformen och jag tycker det var helt rätt att testa. Att det blir rörigt och tråkigt för banpubliken är en given nackdel, men även här går det att inse hur ATG tänker. En vanlig onsdag besöker knappt 5 000 personer de båda ”saxbanorna”, många fler ser loppen på tv. Cyniskt tänkt, möjligen, men för ATG är logiken kristallklar

Som TV-produkt är ”Xpress” riktigt bra, för banpubliken är det ”kallt”. Samhället har förändrats oerhört mycket de senaste 25 åren och ska travet fortsätta var en angelägen ”produkt” för många kan man inte göra som man alltid har gjort. Nyrekryteringen bland ungdomar är svag, vilket främst förklaras av spel på trav har en hög instegströskel (yngre människor är vana att det är ”plug and play” som gäller), känns gammalmodigt (yngre människor vill ha mer tempo) och den omfattande urbaniseringen (få unga människor i städerna har en naturlig relation till hästar). Enligt mig finns ATG:s tre huvudutmaningar där. Med V86 Xpress har de försökt adressera problemet med att trav upplevs långsamt och ”gubbigt”.

Jag ger gärna V86 chansen även i fortsättningen, alternativet är V65 eller V75 på onsdagar också. Jag tycker inte sex lopp håller för tre vinstpotter. Svenska spel ”vågade” ju inför Lotto på onsdagar också, kanske ATG testar V75 framöver också? Jag tycker att man borde ha tagit chansen i sommar. ”Xpress” ska ju inte köras under högsommaren om jag förstått saken rätt. Då hade alla härliga småbanor fått en egen V75-omgång, vilket de förtjänar…

Ska V86 vara kvar så tycker jag dock att ATG bör sänka radpriset till 10 öre. Just att känna att man har en sportslig chans mot de stora elefanterna tror jag är viktigt. Den som tycker att det är att kasta pengar i sjön att spela V86 gör det naturligtvis inte heller. Rent generellt är ju människor oerhört rationella…

När man pratar trav och spelteori brukar man ofta hamna i dialog gällande V75 eller V86. Men om vi istället vänder blicken mot DD, Dagens Dubbel. Hur går dina tankar kring DD, för att vara en vinnande spelare i långa loppet i nämnd spelform? Har du några spontana grundråd?

-Spelformen är kanon för den som kan ägna tid åt den timmen innan spelstopp. Till skillnad mot de stora streckspelen så vet man alltid hur banans beskaffenhet är, vilken utrustning hästarna körs med, om barfota fungerar bra och man kan se alla hästar värma innan man lämnar in. Att det bara är två lopp är också ett plus. Normalt är det ”bara” mellan 120 – 180 kombinationer att ha koll på, vilket är överkomligt. Man vet också vilket odds man får, i alla fall går det att få en bra uppskattning av det.

Ovanstående är ingredienser som är ”mumma” för kunskapsspelare. Rent statistiskt så finns spelvärdet nästan alltid på riktigt ”trista” kombinationer, t ex att favoriten vinner i DD-1 och andrahandaren tar hem DD-2. Det beror på att många söker riktigt höga odds, vilket normalt gör att skrällkombinationer överspelas. Som jag tidigare nämnt är det också vettigt att analysera vem som har bäst chans att nå ledningen. Spelarna vet, givetvis, att ledningen är guld värd, men brukar ändå underskatta positionen. Ett exempel är ju V75-lopp på Jägersro, 46% har vunnits från ledningen…

Om man nu ska prata matematiska system och spelteori kring systemkonfiguration:  En sak jag reflekterat över är följande som du skrivit:

Få hästar i många lopp:

5 x 4 x 4 x 4 x 2 x 2 x 1= 1280 rader. Du har totalt 22 hästar på systemet

Spika, gå kort i hälften, ta många i resten
7 x 7 x 6 x 2 x 2 x 1 x 1 = 1176 rader. Du har 26 hästar på systemet”

Du skrev detta rörande vanliga frågor du får och i andemeningen, ”hur man konstruerar ett slagkraftigt system”. Vad du skriver är ju oantastlig fakta, rent matematiskt. Men, samtidigt, vad en spelare bör ha i beaktande är ju också statistiken, som säger att i flertalet divisioner vinner (spelar)rankade hästar 1-4 ca 70 till 75 % av loppen. I stoelitloppen vinns 94 % av loppen av kusar rankade 1 till 5. I klass I med volt på 2640m vinner rank 1 till 7 ca 92 % av loppen.

Nu är ju detta inte några nyheter för dig, men jag tar upp det för att visualisera exempel och att det kanske i vissa fall, beroende på vad systemkonstruktören siktar på för vinstsummor, ibland kan vara viktigare att täcka upp flera lopp med fyra kusar eller fler, än att de facto ha så många hästar som möjligt i systemet, (till varje tänkbart pris, om det sker på bekostnad av fler spikar eller tvåhästarslås). Exempelvis kan jag tycka att följande känns som ett vettigt alternativ, beroende på omgång:

6 x 6 x 4 x 4 x 2 x 1 x 1= 1152 rader, ger 24 hästar på systemet. (Blott tre ”korta lopp”, resterande ger fyra eller fler.)

Visst ger det mig två hästar färre än i ditt förslag, men omgången kanske är av sådan art att det väger tyngre att ha ett lopp extra med +4 kusar, än att de facto ha två hästar fler totalt på lappen? Jag tycker frågor som dessa är intressanta och är mycket intresserad av att lyssna, om du vill vidareutveckla samt höra din syn på mitt förslag? Nu vet jag ju att vad du skrev, gjorde du för att visa exempel, men vore ändå kul att höra reflektion på ”tänket”. Är jag ute och cyklar?

-Som jag sagt tidigare, anpassa systemet efter omgången. Den som spelar för mindre pengar bör dock inte smeta ut de få streck de har i ”alla” lopp. När det blir stora pengar vinner ju en ”osannolik” vinnare i minst ett lopp och några halvskrällar i två till tre lopp till. Att strecka på rejält i ett par lopp och gå på färre hästar i ungefär lika många tycker jag är ett vettigt grundråd. Ditt råd ovan är inte dåligt. Något givet facit på hur man ska spela i en enskild omgång finns inte. Att spela med få hästar i väldigt många lopp är dock något som gör att man nästan aldrig får sju rätt när det ger bra betalt.

Råd och tips för de läsare som vill förkovra sig vidare i spelteori?

-Det finns en hel del amerikansk litteratur om spelteori (googla) Mycket i dem går fint att överföra till trav också. Alla seriösa travspelare bör ha två böcker. Jens Sjödéns Statistikbibel och Mikael Sandlins ”Travkonsulten”. Tar man till sig andemeningen i dem så avlivar man en massa myter som att spår nio i autostart är bra och att spår ett är det bästa spåret, men de ger också en insikt i hur man ska gå tillväga för att skapa starka system. Det är bara att googla för att hitta böckerna…

Hur försöker du själv ta ditt spel vidare, dvs förbättra analys och systemkonstruktion? 

-Det är det som är det allra roligaste med spel på trav. Man blir aldrig fullärd. Att analysera varje omgång som körts i efterhand är bra och att föra ”bok” på hur ranken presterar hjälper. Jag vet till exempel att den V75-spik jag väljer segrar drygt varannan gång och att 93% av de som jag rankat ett till sex segrar.

Du driver ju speltjänsten och -sidan storavinster.se – hur länge har ni hållit på nu och hur många sjuor sätter ni per år? Genomsnittligt spelnetto?

-Vi har hållit på sedan 2005. De första två åren spelade vi bara vinnar- och platsspel och sexdubblade spelkassan. Intresset för streckspel är dock bra mycket större så vi övergick till det. Förutom att ha analys, rank och spelförslag så ”lämnar” vi ut statistikunderlaget till medlemmarna på torsdagarna. Det gör att den som vill göra en egen rank sparar enormt mycket tid har stor nytta av det materialet. Det går att ta rygg ”rak” av”, men viktigare är att det också kan användas av riktigt initierade spelare.

Det brukar bli ett par sjuor per år på det stora förslaget och en till två på det lilla. Resultatet är likartat för V86. Spelförslagen har visat vinst fem av de sex senaste åren. I kronor och åren har det stora förslaget gett mer, men per investerad krona har det lilla förslaget som kostar drygt 500 kr varit bättre.

Utmaningen ligger i att få spelarna som är medlemmar hos oss att inse att det går att förlora 50 veckor per år och ändå vara framgångsrik på lång sikt. Många har inte det tålamod som krävs.

Hur tycker du ATG borde agera vad gäller spelformerna framöver? V75 är ju obestridligt kassakon och det som vi alla längtar efter, varje vecka. Men bör man se över V86 och upplägget kring onsdagarna? Man kanske bör lägga ner V64, en spelform som få uppskattar? Hur går dina tankar?

-V64 genererar för många jackpot-omgångar. För 20 år sedan var det ”surr” på arbetsplatserna när det var jackpot på V75, nu är det legio med två jackpot-omgångar per vecka, låt vara att det är på V64, och då orkar inte folk vara lika engagerade. ATG har använt jackpot-vapnet så ofta att det inte är lika vasst längre. Det professionella rådet är givetvis att bara spela när det är jackpot på V64 och endast i sexrättspotten där extrapengarna finns. Normalt återbetalar jackpot-omgångar på V64 runt 90% av insatserna. Att behöva ge ett sådant råd är ju ändå fundamentalt fel.

Micke Nybrink skrev att det är dags att pensionera V64 och jag håller med. Kör V65 på vardagarna. Det är ett bra spel. På onsdagarna kan V86 få fortsätta, men sänk radpriset till 10 öre. På sommaren kan V86 ersättas av V75. På så vis får alla småbanor också en V75-omgång. Däremot kan man ta bort de utländska V75-omgångarna. Det saknas helt enkelt relevant information till dem, t ex skoinfo och annan väsentlig statistik. Det är tillräckligt svårt att spela V75 utan att behöva gissa mer än man redan gör…

Avslutningsvis, har du någon spel-/travanekdot du vill bjuda på?

-Ok, vi tar en rumsren. När vi jobbade med V64-Direkt fick programledaren Jocke Johansson upp ögonen för en häst som heter On The Dot. Den spurtade ofta bra när den var fräsch och Jocke spelade nästan alltid på den om den tävlade i något av ramloppen på onsdagarna. Han investerade inga jättepengar, men hästen vann ALDRIG. Plötsligt en dag hade Jocke fått nog och sa rent ut att han ”skitit” i att lira när hästen startade. On The vann givetvis som ett skott till ett kalasodds och programledarens ilskna tirader…

***

Stort tack till Johan som tog sig tid för intervjun. Vi tackar och önskar varmt lycka till med såväl travtippandet som -tipsandet! För den som tyckte detta var läsvärt, finns fler intervjuer här. Enjoy!

Annonser

Om generationxpunktse

Intressen: Poker, trav, mörk lagrad rom, single-malt-whisky, musik & litteratur samt en hel del annat.
Det här inlägget postades i Om allt och inget och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Johan Lindvall – storavinster.se – intervjuas av generationX.se

  1. Vinnarskalle skriver:

    Mycket intressant och läsvärt! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.