Ulf Stenströmer intervjuas av generationX.se

I onsdags när jag slutat jobbet begav jag mig inte raka spåret hem utan åkte istället i riktning Skara, för att där möta upp med en av Sveriges trevligaste och månne mest pratglada travtränare. Precis som Erik Adielsson och undertecknad är Uffe själv född ’74, dvs av en osedvanligt kvalitativ årgång.

Vi möttes upp i förbutiken på COOP i Skara för att genomföra intervjun och därefter fick jag följa med hem till Uffe för att fota lite och kika på gården samt tjena-morsa på Noras Bean och Your Highness, m fl.

Här är resultatet: (KLICKA PÅ BILDERNA FÖR STÖRRE VERSION!)

* Först när vi språkades vid häromdagen på telefon, slogs jag av insikten att du näppeligen är bördig från ”Skara-slätta”. Efter kort research på nätet visar det sig att familjen tog pick och pack och flyttade från Stockholm till Axvall (av alla ställen), när du var 12 bast, hur kommer detta sig?

1-uffe-himselfMin mors dåvarande mans familj, kommer härifrån. Min mors dåvarande mans bror heter Claes Gustafsson och jobbade som lärling här i väldigt många år hos bl a Sven-Gunnar Andersson. Mor tyckte att miljön i Stockholm inte var bra, så vi flyttade hit och det är inget jag ångrar.


* Var det någon av tränarna från Solvalla-tiden som gjorde att intresset drogs upp för travet?

Jag var inget intresserad av spel, men före vi flyttade var vi på Solvalla då och då. Vi var inte så mycket på stallbacken, det blev mer så på Axevalla. Det här låter helt sjukt, eller det låter inte så sjukt när du vet att jag kommer från Stockholm, men jag är Hammarbyare långt in i själen… …tyvärr, det går ju inte så bra. Det är därför jag är grönvit, stallet är grönvitt. Den anknytningen fanns lite när jag gick på Solvalla, jag såg Ulf Nordin, han hade en grön och vit dress. Jag spelade någon femma på plats på han, inte för att jag vann, men jag var så fascinerad. Det var så mycket folk och så bra stämning och det var en fantastisk miljö och jag tänkte kanske inte så mycket på att detta är något jag vill hålla på med. Men det kom när jag var fjorton, femton och började följa med min styvfars mor, som var hästägare och väldigt hästintresserad, vi var på allt trav egentligen. Det var Örebro och Åby på torsdagar, det var Axevalla varje tisdag och det var hela tiden bara trav. Jag tänkte inte på att jag började fastna i det här.

* När kände du att du gick från att detta är ett intresse till att du själv kanske vill jobba med det?

Det var när jag var sjutton, arton år, då jag just avslutat ett jobb och då var min mor och hennes gubbe bekanta med Conny Holmberg, en mindre travtränare här på Axevalla. Jag tyckte det var en rolig gubbe och på den vägen blev det.

Conny Holmberg har du säkert hört talas om, han har gjort ett klassiskt uttalande. I avslutningsintervjun fick han frågan om hur han såg tillbaka på sin karriär, då sa han: ”Jag började med två tomma händer och slutade med två skinnflådda”…


* Det kanske sammanfattar travtränaryrket rätt bra? För många är det väldigt mycket slit?

1-stenströmer-textJa, det är en livsstil. Pallar man inte med att jobba över och jobba sig riktigt trött, då är man i fel bransch.


* Om jag citerar Galenskaparna, jag tänker dock inte sjunga för dig, för så illa vill jag dig inte: ”Vem i helvete är du?” Vem är Ulf Stenströmer? Hur skulle du beskriva dig själv som person?

Seriös, otroligt dålig förlorare, på gott och ont. Mår pyton när mina hästar går dåligt, alltså fysiskt dåligt. Ler med hela mitt anlete när det går bra. Jag lever för det här. Jag lever för att nå framgångar. Vi har kommit till en nivå där vi kan höja kvalitén på stallet och vi har gjort det väldigt bra med väldigt begränsat och enkelt material vilket ser ut att bytas ut mot något högklassigt för dagen.


* Det är ju ett kvitto att ni gör något rätt.

Precis! Vem i helvete är jag? Jo, jag älskar att tävla på alla sätt och vis, ja det vet du ju. *skratt* (Vi tävlar i Wordfeud Uffe och jag) och jag hatar att förlora, så grattiset du får efter dina segrar i Wordfeud det mår jag inte bra av, för jag har bra statistik mot de flesta.

* Jag kan säga detsamma, så jag ser fram emot fortsättningen. Om jag ber din fru beskriva dig med tre ord, där varje ord beskriver en egenskap hos dig, vad säger hon då?

1-stenströmer-kisse-1Snäll, omtänksam och lat. Humörsmänniska kanske. Hon märker ganska tydligt om det har gått bra eller dåligt när jag kommer hem. Anledningen till att vi kan vara tillsammans är att hon är världens snällaste människa helt enkelt. Jag får vara som jag är.

* Om man har öron och ögon öppna, förstår man snart att du anses som en omtänksam person. Det fick jag själv erfara direkt när du fick veta att jag är en vek figur som pga allergi helst håller mig från såväl hund, katt som, ironiskt nog också, häst – direkt erbjöd dig att vi förpassar intervjun från din gård till ett närliggande fik, så vi skulle slippa ”hårproblematiken”. Men med det sagt, du verkar ju heller inte vara en mjäkig jöns, du är inte rädd för att sätta ned foten och säga vad du tycker. Tycker du travtränare överlag har jamsat med för mycket? Tänker på förutsättningar som ATG och svensk Travsport sätter för er. Borde ni ställa större krav?

Jo, det är precis det som jag ser också. Även de gånger de har fel eller gör något kontroversiellt uttalande som inte gynnar oss aktiva, så måste de säga det. De får inte lägga locket på och låta oss upptäcka det efter si och så lång tid. ATG:s största misstag som de håller på att göra nu, är att undergräva något som ATG byggt upp under 30 års tid. Gjort travet till en ren och ärlig, väl fungerade sport där du kan spela. Allting känns väldigt luddigt nu, som med robotspel osv.

* Vi pratar vidare om besparingar och Uffe berättar att många stör sig på det stora antalet anställda som rör sig kring TV-sändningarna och även att man har så många olika referenter till loppen, då det kan vara olika såväl i TV, i ATG-live som på banan.

* ATG ondgör sig över att staten inte lyssnar på ATG gällande den prekära situation travet befinner sig i. Men samtidigt läser vi ideligen om beslut som tas över kuskars huvud, gällande incidenter i lopp och hur regler ska tolkas eller hur de de facto misstolkas. Regler skapas och sätts utan att det finns erfarna kuskar delaktiga i beslut, de som verkligen kan köra och vet hur förutsättningarna ser ut på banan. Vad tycker du bör vara ATG:s tre viktigaste prioriteringar framöver?

2-your-highnessDet snackas ju mycket, sedan är det en lapp som hamnar långt ner och sedan händer ingenting.


* Om vi tar ner det på lokal nivå, vad kan våra banor göra för att locka fler besökare till banan? Vad skulle Axevalla kunna göra annorlunda?

Det som Axevalla ska göra nu för att dra upp sig är att försöka bli först i Sverige på att bygga en O’Leary’s  eller Harrys på banan. En sportbar. Chansa på att det fungerar. Ha öppet där även efter travet är slut, kunna sitta och se på champion’s league, käka kycklingvingar och ta en öl.

* Det är något jag själv funderat på, nu är jag inte bara travintresserad utan även intresserad av poker och vi har ju monopolsituationen i Sverige med Svenska Spel och live-poker som enkom får ske på våra casinon. Precis som man skulle kunna ha samarbete och driva en sportbar med O’Learys etc, vore det intressant med att kunna fortsätta med en pokerturnering på banan, när travet är klart. Om nu ATG och Svenska Spel, skulle kunna komma överens om en deal, som dessutom lagen tillåter.

Absolut! 

* Något jag vill berömma Axevalla för det här året, är den nya krögaren. Idas Brygga levererar möjligen Sveriges bästa (?) travkrubb?

2-your-highness-entourageJa, sedan Idas Brygga tagit över har det varit ett ordenligt uppsving. De har också förstklassig lunchmat, även på lunchtraven, exempelvis och det är supertrevlig personal. De kan föra Axevalla långt på kartan när det kommer till maten och trivseln.

* Det är ju inte bara  Axevalla och ATG som borde rycka upp sig, även det italienska travförbundet. Hur har det gått för dig, har du fått pengarna än för Noras Beans vinst i Nationernas Pris?

Nä, det sista jag hörde nu det var att pengarna har börjat betalas ut och fram till augusti 2012 är alla prispengar ute. Klaus Koch trodde att vi kommer få våra pengar i början på nästa år. Men, det är Italien vi pratar om och det kan hända mycket till dess…

* Noras Bean ja, hur är läget med Noras och hur ser den närmsta framtiden ut för NB?

3-noras-beanVi har kikat på han före jag åkte hit. Han ser fin ut, han springer 11 å 12 full väg när han startar, men det klart det sliter på hans ben också. Om allt ser oförskämt bra ut kan det bli både PdA och PdF.

* Har du någon doldis i stallet som har framtiden för sig och som kanske kan bli din nya stora stjärna, efter NB?

Your Highness är ingen doldis, men det är en riktig merca. Om inte redan nästa år och får hålla ihop sig, så är hon ett av Sveriges tre bästa ston, som sexåring.


* Noras Bean ägs ju av Stall Åsunden HB i Ulricehamn. Har ni några hästar i stallet som ni både äger och tränar eller har samtliga hästar andra ägare?

Working on a Dream äger jag själv. Hon har ju gått jättebra. Jag har haft många dåliga hästar genom åren så du anar inte. Men, Working on a Dream är min bästa häst, hon har tjänat en halv miljon, hon var tvåa på V75 nu med ”knugen” i sulkyn. Där har jag en bra häst. Yield to None, där äger jag halva, för att nämna två.


* I sporter som skidåkning och framför allt cykel, är doping ett ständigt återkommande, för att inte säga konstant problem. I Sverige förekommer doping inom travet, men det tycks mig ändå som vi är ganska förskonade från ”ljusskygga element” här hemma. Nu tycks Holger Ehlert vara på väg till Sverige? Tycker det känns väldigt märkligt att han släpps in i den svenska travsfären med tanke på dennes historik. Vad tycker du?

Om man är tveksam till att bjuda in honom till ett lopp som Elitloppet som för något år sedan. Om ens funderar i de banorna, ”ska vi verkligen bjuda in honom, som är så befläckad” – Ska man då ska bjuda in honom till att bli tränare i landet, det är ju pinsamt.
* Om vi pratar om roligare saker istället, som inkörda pengar? Mellan 2009 – 2012 har du stadigt haft mellan fem och sex miljoner inkörda kronor, som tränare. Nu är det några månader kvar på året, men du är redan uppe i 5.5 miljoner inkörda kronor och segerprocenten är den högsta ( 17 % ) under de senaste fem åren. Tidigare mellan 11 och 15 %. Reflektion?

3-uffe-wordfeudVi har höjt kvaliteten på hästarna, så enkelt är det. Peppar, peppar har vi också fått hålla oss friska.


* Har ni ändrat träningsmetoder?

Vi har inte förändrat något större direkt. Det är små grejer.


* Helt uppenbart är du en dj*vel på att träna häst, men du kör knappt inget själv längre?  Men man ser ofta Goopen, Jakobsson, Haugstad och Uhrberg bakom dina hästar?

Det var rätt så kul faktiskt. Jag och Björn var rätt bra kompisar för tio år sedan, eller ja, vi är fortfarande bra kompisar. Vi umgicks privat, gick ut och festade lite, tog någon halvdag tillsammans, körde lite go-cart, såg på hockey osv. När vi tävlade mot varandra så var Björn på något sätt alltid före mig. Då tänkte jag så här att det här är en så dj*vla dyr sport. Jag mår dåligt om min häst går dåligt, och har jag själv kört dåligt mår jag jättepyton. Men varför ska jag då tävla mot en som är bättre än jag själv, när jag kan tävla tillsammans med honom. Det var inte över en natt, men under ett halvårs tid körde Björn det mesta åt mig och även någon annan kusk när det passade.


* Vad gör du på fritiden för att själv må bra, som inte har med travet att göra? Har du någon hobby?

Som sagt, jag är lat. Jag älskar att tävla på alla sätt och vis. Tro det eller ej, men jag har viss fallenhet för vissa bollsporter. Jag har ganska välutvecklat bollsinne. Jag älskar att spela tennis, även om jag inte är så smidig som för tio år sedan. Vi spelar varje vecka, men nu har det krånglat med tid på sistone. Det och bordtennis. Spela skicklighetsspel på telefon, jag har fått något konstigt rykte i trav-Sverige att jag är så dj*vla bra på alla de här spelen, men det är jag inte. Jag är nog över snittet, men alla säger jag är oslagbar i Quiz-kampen och Wordfeud, etc. Men jag har lyckats vinna mot de jag ska vinna mot, Åsa Elmroth och Örjan Kihlström etc, de som hörs och syns i travet.  Örjan har faktiskt vuxit på Wordfeud, men han är precis som när han kör lopp. Efter tre dagar kommer ett ord. Han kan sitta och förmodligen tänka på ett ord en timme. Jag är mer het, som du kanske märkt, jag tänker inte lika länge, eller snarare, ser direkt framför mig vad jag ska hitta på. Men, jag borde kanske göra det, eftersom jag gillar att vinna, ialla fall när jag möter såna som dig.

* Det tar jag som en komplimang! Om vi pratar musik. Nämn tre favoritartister /musikgrupper?

1-stenströmer-kisse-2U2 och Metallica, det är de två största. Även Red Hot Chili Peppers, men också R.E.M. – på min Spotify-lista är det nästan bara U2 och Metallica. Det var min bror som lärde mig lyssna på U2, jag fick en dubbelkassett på Rattle and Hum.

* Det är väl den och Joshua Tree som det börjar med.

Precis! Exakt! Jag kan alla låtar utantill.

*** Slut på intervjun **** 

Stort tack till Uffe som visar sig inte bara brinna för travsporten och de sina, utan uppvisar ett genuint intresse för människor i stort, som korsar hans väg.  Om herr Skarplöth och dennes mellan- och underchefer på ATG hade hälften av entusiasmen och la ner hälften av vad Sveriges travtränare snittar per vecka, så kanske vi kan vända det sjunkande skeppet. Måhända har vi redan nu rätt folk på ATG och skeppet håller på att vända? Det kan bara framtiden utvisa.

(Vill du läsa fler intervjuer? Klicka här!)

Jag tror inte Uffe misstycker, om vi avslutar med lite U2 – Enjoy!

Om generationxpunktse

Intressen: Poker, trav, mörk lagrad rom, single-malt-whisky, musik & litteratur samt en hel del annat.
Det här inlägget postades i Om allt och inget och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ulf Stenströmer intervjuas av generationX.se

  1. Penny skriver:

    Gud vilka bra intervjuer du gör…!
    Lycka till imorgon! 😀

  2. Vinnarskalle skriver:

    Tack för ännu en läsvärd intervju! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.