Nya grepp inom travet

En stor del av min vakna tid spenderar de få och tillika små grå med att försöka resonera sig fram till hur man ska få travet att bli mer intressant för en bredare massa, igen. Förutom det gängse arbetet med att dissikera V75-startlistorna med start söndagkväll, har jag på senare tid dels försökt finna vägar att gå för travbanorna, för att åter få ny publik på plats, men också hur vi ska få fler spelare till travet, oavsett om de lirar via ombud, nätet eller i luckan på banan.

Som spelare har man i samma stund som man lämnat in ett spel också förskansat sig en kick i tillvaron. Man har köpt en aktie in i adrenalinets värld, om sedan aktievärdet rusar likt en raket i skyn eller faller likt Lehman Brothers återstår att se när kusarna passerar linjen.

Men, om man inte redan är inbiten spelare då? Om man inte har lirat på kusarna när man zappar förbi Vinnare V75 på televisionsapparaten – är travet verkligen så ”sexigt och intresseväckande” då? Om man inte har ”bongen” i sin hand, har man då något incentiv att följa sändningen eller känna spänning i densamma? Svar, nej, högst sannolikt inte – det vore som att lira poker utan pengar. Ointressant. Hur ska man få de icke inbitna och invigda till att börja spela, om inte själva sändningen lockar och inbjuder till detta? En del försök har gjorts till att locka en ny publik, en del värre än andra. Ett av lågvattenmärkena var nog showen där Brolle var med. Missförstå mig inte nu, inget ont om Brolle, jag diggar densamme skarpt som artist, men vill man se trav, vill man se trav, inte någon krogshow…

Vad svamlar jag om då? Vart vill jag komma? Jo, och före vi kommer dit tänker jag dra några ord om roadracing. Jag har själv kört båge både på gata och bana, tävlat en säsong i rookie 600, gärdsgårdsserien, om man så vill. I början av 2000-talet var det poppis att slänga upp en DV-kamera på tanken på bågen och filma sina varv på banan, dels för att kunna visa kommande barn och barnbarn om farfars äventyr, när farfar var ung, men också för att se var man hade sina långsamma och snabba (?) partier, var kunde man kapa tid? Som intresserad av motorsport har man så klart också glott otaliga timmar på racing på TV, då företrädelsevis Moto GP samt Superbike. Även här kan man numer i TV följa förarna med kameror i TV-sändningar, antingen genom hjälmkamera och/eller via en eller flera kameror monterade på bågen. Detta förekommer som bekant även inom bilracingen. Med andra ord, som tittare på exempelvis Europsport kan man direkt i sitt TV-rum komma så nära man bara kan, utan att för den saken skulle sitta på bågen. Man känner inte fartvinden, men man kan förnimma pulsen och fighten som pågår på asfalten.

Varför inte anamma detta inom travet och då särskilt inför travets kung, dvs V75-sändningarna på lördagar? Varför inte låta montera ett gäng kameror i varje avdelning på ekipagen? Jag tänker mig att varje ekipage (eller några ekipage per avdelning) har tre kameror monterade: Dels har kusken en hjälmkamera och dels har vagnen/sulkyn en kamera riktad framåt och en bakåt.

Detta skulle inbjuda till, förutom de vanliga överblicksbilderna,  en känsla av den fart och det positionsspel, den taktik som kuskarna upplever i varje lopp. Vi får mer levande och fartfyllda sändningar, där vi kommer närmare inte bara det adrenalin vi som spelare känner när vi har satsat våra slantar, utan även det adrenalin kuskarna belönas med när de svänger ut ur sista sväng inför upploppet. Självfallet ska inte sändningarna förvandlas till epilepsiframkallande klippmixande á la musikvideo-stuk, men fungerar det bra på Eurosport, fungerar det så klart bra i travet. Tekniken finns, kanske dags att anamma den och låta sändningarna bli mindre fyrkantiga?

Om bil- och mc-racingen kan, kan väl ”hästracingen”? Vad säger ni, gott folk? Kommentera gärna.

Dags att knyta ihop säcken och dra sig till bingen. Enjoy!

Om generationxpunktse

Intressen: Poker, trav, mörk lagrad rom, single-malt-whisky, musik & litteratur samt en hel del annat.
Det här inlägget postades i Om allt och inget och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Nya grepp inom travet

 1. Niclas skriver:

  Tanken är klart bra, och håller med dig att det skulle bli mer levande. Tyvärr har det redan provats, och även kuskmikrofonen, men detta togs bort relativt snabbt. Dels pga kostnader, men också pga att kuskarna inte kände sig bekväma med situationen. En av anledningarna var också att man inte hade kunnigt folk som skötte sändningarna, utan det blev inklipp i precis fel lägen hela tiden. Men skulle man få in någon travintresserad producent, så kanske idén hade funkat jättebra. För det är det som är en stor del av problemet, de som gör trav-tv är inte intresserade av travet över huvud taget. Det behövs nytt blod överallt, men framför allt i producentbussen, så att det kan bli bättre klipp. Sen är travspelare väldigt konservativa, och man vill gärna kunna ”sin” häst hela vägen, oavsett om den ligger i ledningen eller sjunde invändigt… Så det är en svår balansgång att gå, och när de har provat har det ju varit helt misslyckat. Men din tanke är bra! Problemet är att få den förverkligad på rätt sätt…

  • Kan inte dra mig till minne att jag sett hjälmkameror etc, men å andra sidan har jag världsberömt dåligt minne. Kuskmikrofon kom jag ihåg och det var väl ömsom vin, ömsom vatten, lite beroende på vilken kusk som fick den för stunden. En del gjorde ett ganska ok jobb, andra var väl mindre lämpade. Jag tror en mikrofon skulle passa på exempelvis Adielsson, men samtidigt skulle det nog måhända vara negativt för hans egen styrning, dvs att behöva sitta och prata i micken och tänka på hur han formulerar sig, istället för att koncentrera sig på sin egen styrning.

   Då tror jag mer på hjälmkamera, där kusken inte behöver bry sig om kameran, utan kan blott köra sitt race. Däremot kräver så klart konceptet med hjälmkameror att det finns en vass bildproducent, med öga för trav och kännedom om taktikspelet, som klarar av att hela tiden vara på helspänn och leverera såväl enskilda kuskars vy som helthetsbilden för loppet.

   Tekniken som sådan är i dagsläget så utspridd och används i ett stort antal sporter, så jag har svårt att tro att kostnaden skulle vara ett skäl till att inte prova det.

 2. Penny skriver:

  Bra text! Jag tror att du kan vara på rätt spår här.

  Visserligen tycker jag att det redan har gjorts en del bra försök till att locka den bredare massan. Det stora problemet är nog att travet konkurrerar med så himla mycket annat idag.

  Men i grund och botten handlar det väl just om att få människor att känna att trav är så mycket mer än att se ett gäng hästar springa runtrunt. För det är vad man ser. Och som ny tittare (det var inte så fasligt länge sedan som jag var det) så tror man helt enkelt att snabbaste hästen vinner. Man har inte en susning om betydelsen av positioner, taktik och kalkyleringar. Fast ju mer Aha-upplevelser den nya tittaren får, desto intressantare blir också travet.

  Så din idé är inte alls dum. Det är ju genom att komma närmare detaljerna som vi bättre kan förstå helheten.

  • Visst är det så Penny, en del har väl gjorts, men faktum är att vi är ett fåtal yngre nördar som är fast och den stora massan består av äldre damer och gentlemän på ”andra sidan 60”. ”Spelarbeståndet” behöver förnyas och ökas i yngre led, annars kommer omsättningen tappa i allt större fart, i takt med att de äldre ”trillar av pinn”…

   Trav är en action-sport, men som det ser ut nu, i TV-rutan, är det blott kusken som de facto upplever detta…

 3. ShanRags skriver:

  Hei
  Som vanlig holder jeg med om Niclas ”politiske” åsikter (om enn ikke alltid om hvem som skal vinne loppen). Når man kjørte løp i Norge med mikrofon så var det kul, synes jeg. Det er flere år siden nå. Din ide er bra synes jeg. Vi må prøve nye greier, men det må være fokus på feltet. Pendel så og si. Det hadde vært fint å prøve. Uansett, om dette ikke skulle bli noen slager så synes jeg det er bra at du tar kreative initiativ. Det er helt nødvendig for å skape et bedre produkt.
  På Oslo Grand Prix for mange år siden kom en amerikansk løpskommentator. Han skapte liv og røre i løpene. Det var veldi morsomt. Jeg synes du skal jobbe videre med denne ideen, den er kanskje ikke så dum. Så skal jeg vekke de små grå cellene selv. Lykke til!

  • Hej ShanRags! Tack för din kommentar och varmt välkommen till bloggen. Kul att du ger din syn på saken.

   Ja, jag är övertygad om att rätt utnyttjade, kan hjälmkameror ge en helt ny dimension i travets TV-sändningar. Men visst är det så, om det inte ska bli pannkaka av alltihop krävs det god teknik och professionella bildproducenter som förstår travets kärna.

 4. ShanRags skriver:

  Nå er det påsk, sånn by the way, og tiden er inne for en Talisker eller en annen västkust øy whiskey. God påske !

  • Jag önskar dig detsamma, en glad påsk och en trevlig stund med en Talisker i glaset. Är Talisker en av dina favoriter?

   • ShanRags skriver:

    Ja, jeg liker den. Men jeg kan like gjerne ta en laphroig, lagavulin det kommer an på dagsformen 🙂 men det bør være single malt fra islay eller skye.

 5. Vinnarskalle skriver:

  Jag gillar idén! TV-nörd som jag är så är jag övertygad om att jag skulle trivas med lite mer spännande kameravinklar i loppen! 🙂

  • Ja, jag tror det också. Klipper man det bara rätt kan det bli riktigt bra. Tänk dig bortre långsidan när Åke går ut för att göra en Svanstedtare och bildproducenten sekunden efter man på överblicksbilden ser att han går ut i tredje spår skiftar till Åkes hjälmkamera och man ser hur han avancerar och vinner mark…

 6. ShanRags skriver:

  Det var da voldsomt hvilken påvirkningskraft du har i trav- og tv-Politiken. Kolgjini hadde kamera allerede nå på lørdag. Det var kul, men de kunne jo vist mer fra det kameraet.

  • Jag har förmedlat mina idéer till några tunga och välkända travprofiler, men om det var min förtjänst i lördags eller en ren tillfällighet, det vågar jag inte sia om. Håller med dig om kameran på Ludde. Det var kul att de gjorde slag i saken, men genomförandet får de fila lite på till nästa gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.