”Horizont 2017 – Strategiska vägval för svensk travsport”

Jag vet inte om jag tycker namnet på nämnda dokument är så passande, även om det måhända kanske lät smått catchy när det skulle presenteras på Svensk Travsports extra föreningsstämma siste augusti 2012.

Måhända skulle ”Avgrund 2017” eller ”Tomrum 2017” varit mer i samklang med den spirituella känsla man som läsare upplever av dokumentet ifråga, eller de obefintliga visioner och avsaknad av konkreta förslag som presenteras. Visserligen skummade jag texten relativt snabbt och måhända är jag här en aningen orättvis och negativt inställd, men tycker likväl man missar målet helt.

Vad man får ge dem en eloge för, är dock att man relativt träffsäkert lyckats identifiera en stor andel av de problem vilka travet står inför. Tyvärr misslyckas man dessvärre med att presentera förslag på hur man ska vända trenden. Resonemanget och logiken lyder som följer, kort och koncist, fritt översatt:

Travet har problem. Travet har färre besökare på banorna och färre antal hästägare. Lösning: Öka antalet besökare på banorna samt antalet hästägare. 

God morgon! Visionerna och de konkreta förslagen på hur detta ska uppnås, saknas emellertid helt.

Redan på sidan fem i nämnda dokument sätter jag skrattet i halsen, när jag läser följande:

Hemmabana. Travbanan är ett självklart centrum för var och en som söker sig till sporten – som publik, hästägare, uppfödare eller aktiv utövare.

-Nej, kära ni, det är ju just detta som det inte är. Inte ens för mig som frälst spelare och sålunda sorteras under ”publik”, är travbanan det självklara centrum, som ni (vi alla) önskar. På sidan femton visualiseras det vi som besökt banorna sedan 80-talet redan vet.

besoksutveckling-travbana

Dyster läsning för alla som trivs på banorna, njuter av travsporten och som inser allvaret i rådande situation. Likväl, om inte jag missminner mig och tillika är helt ute och cyklar var det 2001 som man drog igång sin egen site atg.se och sålunda direkt konkurrerar ut banorna och det främsta incentivet att besöka banorna, då man själv i hemmets lugna vrå kan lägga sina spel. Självklart ett plus för oss spelare, självklart helt nödvändigt för att vara ett gångbart alternativ mot alla andra spel som kan genomföras över nätet, exempelvis stryktips, lotto, poker, etc. Den stora förloraren är självfallet travbanan.

Frågan kvarstår, hur ska vi få nytt blod och tillika oss bekväma internet-spelare till banan?

Det finns mer matnyttigt att gå igenom i ”Skymning 2017”, exempelvis en karta över rikets travbanor, finnes på sidan sex. Här förvånas man över fördelningen på landets travbanor. Rent geografiskt, är den tämligen ”demokratisk”, men vän av ordning undrar hur i hela friden banorna norr om Karlstad kan gå runt, rent ekonomiskt, med tidigare presenterad besökstatistik i åtanke? De är i stort lika många som de i södra delen av landet och här är befolkningsmängden vansinnigt mycket större. Hur länge dröjer det innan ett antal banor norröver nödgas gå samman och sålunda några helt försvinner?

Vidare, vi skuttar raskt och graciöst, som en deffad Dybban, till sidan sju där man kan se den ökade differensen gällande hästägarnas kostnader versus intäkter från 2000 till dags dato. Anmärkningsvärt är de ökade veterinärskostnaderna. Ökningen från år 2006 till 2011 är anmärkningsvärd. Vad anbelangar detta?

Det finns mer att diskutera, men ovanstående ville jag kort beröra och måhända finns det tid längre fram att skärskåda detta dokument något djupare. Det var läggdags för ett bra tag sedan, men i sedvanlig ordning har midnatt passerats med råge, so I bid you all adieu. Enjoy!

Annonser

Om generationxpunktse

Intressen: Poker, trav, mörk lagrad rom, single-malt-whisky, musik & litteratur samt en hel del annat.
Det här inlägget postades i Om allt och inget och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s