Mikael ”Travkonsulten” Sandlin intervjuas av generationX.se

Det är ånyo dags att leverera en intervju från travets värld. Vi har tidigare fått åsikter och insikter från Torbjörn Jansson och Erik Adielsson, finns här som kvällslektyr för den hugade. Det är denna gång dags att vända blicken åt en av Sveriges främsta travtippare och tillika en av få som levererar bra böcker i ämnet. Jag är själv ägare till alla ”tryckta böcker som Travkonsulten gett ut, dvs det innefattar samtliga alster förutom det senaste, vilket var en ljudbok. Har man inte köpt dessa böcker, kan jag varmt rekommendera till att göra så, om man vill ta sitt travtippande ”ett steg längre”. Vid köp av bok, eller flera böcker, ingår dessutom ett nyhetsbrev aktuella och omräknade ”prestationstider”, som kallas för ”Speedanalysen”, vilket bara det allena är prislappen värd. Nu kan det här låta som rent och skärt fjäsk, men det är icke desto mindre sant.

* Hej Mikael Sandlin, även känd som Travkonsulten. För att introducera dig, för de läsare vilka inte vet vem du är: Vem är Mikael Sandlin? Vad pysslar du med till vardags och hur kom du in på travet?

MIKAELS SVAR: Jag är en travälskare sedan många år tillbaka som driver travkonsulten.se samt skriver Travkonsultsböckerna på halvtid skulle man kunna säga. Jag har i grund och botten en anställning som HR-ansvarig (Human Resource) på ett företag i mellansverige men har ett bra upplägg med min arbetsgivare vilket gör att jag varierar mellan 40-100 % över månaderna beroende på hur mycket det är att göra. Sen driver jag mitt företag vid sidan av som utöver travbiten också innefattar att jag just nu är i slutfasen av ett väldigt spännande bokprojekt som jag hoppas ska bli klart under slutet av året. Jag kan tyvärr inte säga så mycket om det just nu men det ska också komma en hemsida i samband med att den boken är klar. Det projektet har dock inget med trav att göra.

Jag kom in på travet genom min pappa som var travintresserad och även om jag själv på den tiden var mer intresserad av fotbollen i tipsextrasändningarna och gick iväg när det var trav så växte intresset med tiden. Jag har inga direkta meriter som aktiv annat än att jag gått Solvalla Amatörförenings Travskola för många år sedan då man under en vecka hade hand om häst och lärde sig köra under översyn av Björn Sjöström (Claes Sjöströms pappa) men har genom åren varit delägare i ca 10 hästar. Inga V75-vinnare dock.

* Vad göra för att få fler besökare till banorna?
Jag fortsätter med en fråga jag ställt till andra intervjuoffer, såsom bl a Erik Adielsson och Torbjörn Jansson. Internet-spelet tar över mer och mer, och även om spelombuden har bra med spelare hos sig så är det mer tunnsått på läktarna på banorna, frånsett under de större tävlingsdagarna. När jag och några barndomsvänner besökte Axevalla för en ”revival” för några månader sedan, var det inte det publikantal eller ”drag” man skulle kunna önska och merparten av besökarna tycktes vara av äldre årgång. Hur ska vi trygga återväxten och få ”nytt blod” till travbanan?

Jag är ju själv inbiten travspelare, men jag vet ju själv, jag spelar till 99% genom ATG.se, antingen genom att lämna in matematiska eller reducerande system via webben. Att sedan maten på banorna i mångt och mycket betingar en prislapp som krubbet sedermera inte lever upp till, gör inte saken bättre. Jag minns tillbaka när jag själv var liten knodd, då morfar och farsan tog med mig till travbanorna under slutet av 70-talet och även 80-talet (jag är född ’74), då var det alltid mycket folk och stor folkfest även på vardagarna. Vad tror du kan vara lösningen, för att få tillbaka spelarna till banan, där travet upplevs som bäst?

MIKAELS SVAR: Som så många andra också säger så är det arrangemangen som måste förbättras. Dessutom tycker jag att entréavgiften ska slopas alternativt bytas ut mot något som man får valuta för, t.ex. en spelbong med samma värde som entrén. Det måste upplevas att man får valuta för pengarna när man besöker travbanan även om de allra flesta kommer att gå därifrån med mindre pengar än när de kom dit.

* Vidare vill jag gratulera dig till förstaplatsen i SportSvenssons första omgång av ”tippartävlingen”. Du norpade förstaplatsen mitt framför näsan på mig och undertecknad fick sålunda nöja sig med en andraplacering. Vad tror du är ditt recept till framgång? Jag vet ju att du ofta hamnar i topp i de tippartävlingar du deltar i.

MIKAELS SVAR: Haha. Tackar! Du får ju chansen att ta revansch nu när tävlingen igång igen. Jag brukar säga att ”den som utbildar är den som lär sig mest” och genom att gå igenom alla de kategorier som finns i böckerna är det faktiskt jag som lär mig mest.
Just i en tävling som Sportsvenssons tävling gäller det att hitta spelvärda drag utan att försöka ”plocka ner månen”. Jag kan tycka att många av de som låg i botten av tävlingen gav sig på att spika hästar som jag tycker var i det närmaste chanslösa och då är det svårt att få kraft i systemen. Det som jag tycker var största meriten i tävlingen var att jag satte en hyfsat fin sjua vilket gjorde att det blev ett fint nettoplus över perioden och det på så små system som dessutom är utan reduceringar. Det gäller att ha balansen mellan att gå på en säker spik ibland men också att våga gå på en chansspik om det är ett bra spelvärde.

* Jag är själv inte någon vidare ”hästmänniska”, även om jag tycker de är väldigt fina djur. Mitt intresse för travet bottnar främst i att jag har ett intresse för spel och för mig är poker samt trav några av de roligare spelformer som finns. Förvisso saknas psykologi-biten i trav, som finns i poker, men även travet handlar till syvene och sist om att överlista övriga spelare och hitta skrällen ingen annan hittar (om man spelar för att ta hem de stora pengarna). För egen del tror jag att den lilla framgång jag själv haft, beror på att jag lägger en hel del tid på att samla in info och därefter analysera densamma efter bästa förmåga. Varje V75-omgång analyserar jag info från minst 10-20 olika källor för att sedan sy ihop det hela till ett eller flera system. Vad är din styrka som spelare och hur tacklar du en typisk V75-omgång?

MIKAELS SVAR: Just att sätta sjuorna rätt ofta har varit min styrka. Visst händer det nån gång per år att jag sätter en 6-siffrig vinst men jag väntar fortfarande på min första miljonvinst. Däremot sätter jag många sjuor och siktar då in mig på 5-siffriga. Senaste två åren har det blivit 13 st 7:or per år och går jag tillbaka till tiden innan jag skrev böckerna så var det inte mer än 2-4 sjuor per år.

Omgången börjar för mig på söndag kväll då jag tittar på startlistorna och sen har jag samma moment som jag går igenom under veckan. Allt ifrån att plocka fram speedtider, titta på ban, kusk, distansstatistik m.m. Försöker klura ut vilken häst som tar spets och hänger med i alla intervjuer som genomförs för att få veta hur tränare/kuskar ser på deras chanser.

* För att knyta an mer till förra frågan och utveckla den mer, då jag vet att speedtiderna är ditt trade-mark. Vi gör lite reklam här Micke! 😉 För mig börjar pluggandet inför en V75-omgång redan på söndagen när nästkommande V75-omgångs startlistor släpps. Jag brukar ta ut ”grundramen” inför omgången här och att jag gör det redan på söndagen är för att då påverkas jag inte av intrycken som jag vet kommer komma under veckan. Alla tränare och kuskar samt experter uttalar sig självsäkert om att just sin häst är bästa spiken etc. Dessutom har spelet inte kommit igång, så man påverkas inte heller av streckprocent eller vinnarodds. När denna ram sedan är gjord, inhämtar jag info under veckan från ett flertal källor för att justera ramen. Exempelvis tränar- och kuskintervjuer i Travronden, Expressen, Aftonbladet och på ATG:s hemsida, samt även info från stallens hemsidor.

Tycker Uhrbergs tyckanden ofta kan vara intressanta. Ibland ringer jag Åkes tipstelefon då formen oftare är viktigare än något annat. På ATG:s sida är Ögats åsikter läsvärda och ”Vass eller Kass” är givet att lyssna igenom, men främst de gånger då Adielsson är med. Är han inte med kan det programmet nästan kvitta. Travguron som finns att läsa i Jokerprogrammet är också nyttig. När fredagen kommer och speedanalyserna släpps, då görs ofta de sista korrigeringarna. Jag tror jag tar in så mycket info man kan begära, dock slarvar jag med lopparkiven på ATG, även om det händer att jag kollar upp vissa hästar där också. Och med det sagt, det är mycket info som ska inhämtas och analyseras. Vilka källor hämtar du data från under veckans gång och vilka tycker du är nyttigast?

MIKAELS SVAR: För mig beror det mycket på hur ”känd” hästen är. Säg att det handlar om en häst som gjorde sin senaste start på V75, då går jag tillbaka och tittar på mina speedtider/anteckningar från den starten. Det gör att jag bara har ”1” start kvar att plugga på eller komma ihåg vad som hände. Skulle det däremot vara en häst som jag inte har koll, som kanske gör sin första start på V75 någonsin eller på väldigt länge, så tittar jag upp dennes senaste (3-5) starter. Under veckan så jobbar jag mig igenom så många kategorier som möjligt innan analysen görs klart. Jag plockar ut statistik från följande alster:

Programmet: Allt som har med lägen, tider, ålder, kön m.m.
Aftonbladets tisdagsbilaga: Bl.a. Distansstatistik (den har infon finns också på t.ex. Voltstart.se)
Guiden: Här tittar jag på kuskstatistiken och loppkommentarerna ger mig genvägar för vilka lopp jag inte behöver kolla i arkivet. Även barfotabalansen tittar jag på men sen är jag ”vaken” på om jag skulle höra något annat i t.ex. en intervju.
Även Travguron i Jokersystemet hjälper till att visa vilka lopp som jag behöver titta på. Just Travguron och Guidens loppkommentarer är också nästan de enda två källor jag godkänner tider ifrån utan att titta/klocka i arkivet. I travguron finns t.ex. de officiella siffrorna för sista 500 och om en häst gått 10,5 sista 500 i spets är det att se som att tiden serveras på ”silverbricka”.

Men framför allt så handlar det för mig om att gå igenom alla kategorier och steg för steg på fram en känsla för loppet.

* När vi pratar om eget spelande, när började du spela på trav seriöst och vilka spelformer ser du som intressanta?

MIKAELS SVAR: Jag spelar nästan uteslutande på V75 men går ibland in i Jackpotomgångar på V65/V64 i mån av tid. Hade jag haft tiden skulle jag gärna sätta min in i varje V86-omgång också men tiden räcker tyvärr inte till och då jag behöver tiden mån-ons för att komma långt fram i V75-analysen så står jag över dem. Jag började egentligen spela seriöst i samband med att jag blev förälder för första gången. Jag insåg då att det inte var försvarsbart att lägga ut större summor på trav om jag inte kunde se till att jag gick plus och då gällde det att ”forska” för att få reda på vad som verkligen ger resultat.

* En fråga du kanske inte vill svara på, och om så är fallet är det helt ok. Likväl, vad är din största vinst på V75?

MIKAELS SVAR: Jag har varje år sedan jag började skriva böckerna satt 6-siffriga vinster och den största är runt halva miljonen. Men jag ser som min styrka att sätta 5-siffriga vinster ofta och sen har jag givetvis haft ett antal målfoton som gärna kunde fått studsa rätt.

* Hur tror du travsporten kan och bör utvecklas i framtiden? Nu tänker jag dels på tidigare problematik med vikande publiksiffror på våra banor, men även sportsligt och rent spelmässigt. Travet har ju gått från V64, V65 till V75 och nu senast V86?

MIKAELS SVAR: Hmm. Bra fråga. Jag tycker att ATG borde ta bättre hand om V75 än de gör för dagen. Fler V75-or urvattnar varumärket och för många av eldsjälarna är det inte samma sak längre. I år blir det över 60 st V75:or och det gör att det är för ofta som det är ”Extra-V75:or”. Jag är inte så säker på att nedgången rent spelmässigt beror på spelet är sämre utan ser istället saker som Fotbolls-EM och OS som faktorer som gör att spelet går ner mot föregående år. Jag har inte kollat hur det var för fyra år sedan men skulle inte bli förvånad ifall det var en nedgång då också. Då ser jag det som en risk att ATG urvattnar varumärket. Sen har Svenska Spel också blivit bättre på att erbjuda mer intressanta tjänster och trav är för dagen rätt undangömt i TV-tablån.

Dödsstöten skulle vara ifall ATG väljer att köra V75 två gånger i veckan men så korkade tror jag inte att de är. V75 är guldägget och det gäller att ta hand om hönan. Jag tror också att det måste bli fler som spelar tillsammans och då inte bara hos ombuden utan att ATG behöver göra det lättare för spelare att spela tillsammans t.ex. via atg.se. I dagsläget gör de precis tvärtemot och det funkar inte i längden.

* V86 ja. Vad är din åsikt om detta? Själv var jag odelat posititiv initialt, men har nu börjat om än inte, vackla, så har jag inte spelat de senaste omgångarna. Kan iofs bero på att mitt spel inte har gett några större pengar in senaste tiden. Hur tacklar du V86? Spelar du eller avstår du?

MIKAELS SVAR: Jag avstår som sagt men det är mest p.g.a. tidsbristen. Jag gillar spelformen som sådan men vill bara spela då jag är riktigt påläst och det hinner jag inte med för dagen. Som småbarnförälder är det nog så att jag får mer tid för ”onsdagsaktiviteterna” när barnen blir större. Men det är klart att det är ett svårt spel.

* Själv ser jag mig som en småspelare som de flesta andra drömmer om storvinsten. Senaste tiden har varit skral med större vinster, men 2010 hade jag en bra period och spelade ”gratis” ett tag. Normala omgångar lägger jag mellan 300:- till 600:- på en V75-omgång. Visst kan det ibland bli mer, ibland närmar det sig tusenlappen och vid något enstaka tillfälle har det blivit både 2000:- och 3 000:- i insats.Det beror lite på huruvida bankrullen tillåter, eller om insatsen måste tas ur plånboken. Om vi håller oss till V75, hur stora system gör du själv (och är de eget spel eller i bolag)?

MIKAELS SVAR: Jag kör alltid 3 system per vecka. Ett eget, ett som jag äger 50 % i och ett tillsammans med ett större gäng. Alla system är reducerade med hjälp av Jokersystemet och de mindre ligger runt 500:-. Bolaget kör med system som normalt ligger på 5-6.000:-. Högre belopp då det är jackpot och lägre om omgången har sämre spelvärde.

* Med förra frågan i färskt minne. Jag är väl medveten om de olika teorierna för bank roll management och det finns olika förespråkare för hur man ska investera/satsa sina pengar i såväl pokern som i travet. Hur går ditt tänk i denna fråga?

MIKAELS SVAR: Jag är ingen expert på området men på V75 gäller det att veta ungefär hur mkt du måste dra in per år för att gå med plus. Är det 500:- i veckan som du har som insats och spelar varje lördag, ja då behöver du sätta en sjua som ger 26.000:- någon gång under året för att gå plus. Ett vanligt nybörjarmisstag som många gör är att de spikar de största favoriterna och då minskar chansen till stora pengar rejält eftersom.

* Vi börjar närma oss slutet på frågorna och då jag vet att din tid är knapp samt dyrbar, vill jag fråga om du har en kort men kul travanekdot du vill dela med dig av?

MIKAELS SVAR: Det som kan vara roligt att bjuda på är när jag var iväg på den första lanseringsturnen i samband med att första boken blev klar. Jag hade hämtat böckerna på tryckeriet och fick då med mig fakturan för tryckningen som landade på ca 60.000:-. Som jag skriver i originalboken började turnén i Gävle och efter att ha varit på banan i ca 7 timmar åka jag hem med en såld bok. En faktura låg och väntade på att bli betald på 60.000:- och intäkterna från dag 1 räckte inte ens till bensinen fram och tillbaks till travbanan.

Det blev inte heller särskilt många fler ex som jag sålde i Örebro och dag tre av turnen var på Sundbyholmstravet i Eskilstuna. I kontakten med banorna så bjöd jag dem 5 böcker och erbjöd dem samtidigt att de kunde köpa in fler som de kunde sälja i souvenirshoperna antingen genom att de köpte boken till inköpspris och sen sålde den med vinst eller att jag hade den liggande där och sen fick betalt när de var sålda. Det funkade jättebra med de flesta banorna men när jag pratade med marknadschefen på Eskilstunatravet (samma person som fortfarande är där i den tjänsten) så tyckte han att fem böcker var för lite eftersom det var en av deras största tävlingsdagar för året (4-årstestet med en kvartsmiljon till vinnaren). Han ville ha minst 10 stycken. Ok sa jag men då får du sälja boken i din souvenirshop också.

– Ja visst, det är inga problem lovande han på telefon.
När jag kom ut till travbanan och fick min plats anvisad där jag kunde vara så lämnade jag över de 10 böcker som jag lovat att ge till banan och frågade hur vi skulle lägga upp det hela med de som han lovat att sälja.

– Jaja, det tar vi när vi är klara för dagen, fick jag till svar.
När sedan dagen var slut så ändrades det hela till.
– Du, jag tror inte vi vill ha några böcker nu men vi ringer om vi ändrar oss. Tjena, där var man blåst trots att banan inte riskerade en krona i förlust på att sälja den i sin shop!

Nu slutade den här dagen i dur ändå då jag gjort ett litet reducerat system till dagens V65:a som jag hade som ”reklam” vid min monter och eftersom franske 102-oddsaren Kirk de Cossio vann med Åke Lindblom i 2:a avdelningen och rensat bort 99 % av kupongerna kunde jag trots att det blev tre favoritsegrar kvittera ut närmare 80.000:- efter att Bowling Inferno vunnit huvudlöpet som var den 6.e avdelningen som näst minst streckad. Pengarna gick den gången så klart till att betala fakturan och det var så klart en skön hemresa och kanonbra reklam då många var intresserade av att följa systemet genom avdelningarna, även om det är trist att träffa folk som inte står för vad de lovar.

Stort tack för att du tog dig tid, Mikael. Det uppskattas och jag önskar dig varmt lycka till med ditt fortsatta tippande samt utomordentliga arbete med såväl böckerna som speedtider, etc. Jag är som du vet en nöjd kund där och det spar en massa tid för mig som spelare, att få tiderna serverade genom din tjänst, vilken jag varmt rekommenderar. För de läsare som kommit ända hit kan jag också rekommendera Mickes ”Travkonsulten-böcker” och då tänker jag främst på de tre första böckerna. 

Fler intervjuer finns här!

Enjoy!

Annonser

Om generationxpunktse

Intressen: Poker, trav, mörk lagrad rom, single-malt-whisky, musik & litteratur samt en hel del annat.
Det här inlägget postades i Om allt och inget och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Mikael ”Travkonsulten” Sandlin intervjuas av generationX.se

  1. Vinnarskalle skriver:

    Intressant läsning! 🙂
    Var är V75-raden? Gissar att du är lite sen så jag tittar in lite senare… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.