Erik Adielsson intervjuas av generationX.se

Vi går vidare till andra intervjun generationX.se gör med en av landets absolut bästa kuskar. Premiären togs av Torbjörn Jansson och nu är det dags att följa upp med ännu en av mina absolut favoritkuskar, som inte bara har ett imponerande trav-CV bakom sig, utan tillika har många segerstinna år framför sig.

Vi hälsar härmed Erik Adielsson välkommen till bloggen och tackar densamme för att han låter oss stjäla lite av sin tid. Erik vill påpeka att han egentligen önskat lämna längre och mer uttömmande svar, vilket i min värld tyder på verkligt engagemang, men tiden är en trång sektor för oss alla i allmänhet och travkuskar i synnerhet. Vi är inte desto mindre mycket tacksamma för de svar vi fått. Here goes:

* Vad göra för att få fler besökare till banorna?

Internet-spelet tar över mer och mer, och även om spelombuden har bra med spelare hos sig så är det mer tunnsått på läktarna på banorna, frånsett under de större tävlingsdagarna. När jag och några barndomsvänner besökte Axevalla för en ”revival” för några månader sedant, var det inte det publikantal eller ”drag” man skulle kunna önska och merparten av besökarna tycktes vara över 60 år. Hur ska vi trygga återväxten och få tillbaka folk till travbanan? Jag är ju själv inbiten travspelare, men jag vet ju själv, jag spelar till 99% genom ATG.se, antingen genom att lämna in matematiska eller reducerande system via webben. Att sedan maten på banorna i mångt och mycket betingar en prislapp som krubbet sedermera inte lever upp till, gör inte saken bättre. Jag minns tillbaka när jag själv var liten knodd, då morfar och farsan tog med mig till travbanorna under slutet av 70-talet och även 80-talet (jag är född ’74), då var det alltid mycket folk och stor folkfest även på vardagarna. Vad tror du kan vara lösningen, för att få tillbaka spelarna till banan, där travet upplevs som bäst?

ERIKS SVAR: Det finns ju inget ”rätt” svar på det. Isåfall hade de åtgärderna utförts redan. I din frågeställning nämner du priserna på travbanorna och självklart ska man försöka hålla dom låga och kvalitén så hög som möjligt. Att vi inte har lika mycket publik som på 70-talet tror jag dock beror mer på att det finns ett mycket större utbud nu samt tillgängligheten via ex internet.

* Räknat fram till 120415 ligger du under 2012 på en segerprocent på 19.1 %, vilket är nära de 20 % (+/-) du brukar ligga kring och också vad dina främsta kollegor i branschen tangerar. När du går in i en säsong, vad har du för konkreta mål, delmål som slutgiltiga säsongsmål? Är det en viss segerprocent, är det x antal segrar, är det en viss summa inkörda pengar eller är det vinst i särskilda lopp? Hur ser tankarna ut i början av säsongen?

ERIKS SVAR: Jag har sällan direkta mål inför en säsong och det beror på att jag enbart kör hästar. Jag kan ju i princip köra som en gud hela säsongen och ändå ha 5 % i segerprocent pga stallet har sjuka hästar. Det kan också vara så att jag kör jättedåligt men vinner ändå för att stallet har enastående form. Vad jag vill försöka förklara är att det är svårt att sätta upp mål för dig själv som enbart kusk. Det är svårt att förklara exakt hur jag menar men jag tror du förstår. Min framgång eller motgång beror helt enkelt inte bara på vad jag gör och då är det svårt med specifika mål. Jag har lite vidare tankar inför en säsong. Exempelvis, denna säsongen kommer jag att satsa hårt, eller som mitt 2011 när vi precis fått bara, nu kör jag lite mindre.

* Jag kan så klart inte fråga vem som är Sveriges mest överskattade kusk (så vi får en ny Malla vs Nybrink-fight (vilken man tillika undrar om den var stage:ad?)), dessutom är du för (media-)smart för att svara på den frågan. Men, jag kan istället fråga, vem tycker du är Sveriges mest underskattade kusk, dvs som inte får den credit hon/han förtjänar?

ERIKS SVAR: Det finns ganska många egentligen faktiskt. Jag vill inte nämna några namn men det finns många bland ”topp 20” som skulle slagit sig in i ”topp 5” om dom haft riktigt bra hästar att köra.

* Vilken av dina kuskkollegor tycker du kör ”snyggast”, är vassast? Jag antar att när du ”växte upp” och innan du själv kom in i travets ”elitserie” och för egen del blev en del av toppskiktet, där du nu befinner dig, vilken/vilka kuskar såg du själv upp till?

ERIKS SVAR: Lite samma här. Jag kör ju mot alla i toppskiktet dagligen så vill inte säga vem jag tycker tillhör de bästa. Jag lärde mig mycket av Johnny Takter i början av karriären. Han var stationerad på Jägersro och vi kom bra överens.

* I egenskap av ”blott spelare”, ser jag på travsporten med en spelares skygglappar för ögonen. Jag ser inte de aspekter du som toppkusk och aktiv på andra sidan banstaketet ser. Jag har förstått att det är ont om tid mellan starter för såväl skötare, funktionärer som kuskar, etc, men har likväl en fråga, som har med själva tävlandet och ”häststatusen” att göra. Det händer alltför ofta att vi som spelare torskar på en ”dålig” favorit och det visar sig i efterhand att det är en halsinfektion eller annat som var boven i dramat. Dvs, en storfavorit där såväl strecken som tränare är eld och lågor och stallet mer eller mindre lovar vinst, bara för att sedan torska och det visar sig att kusen inte var i ”skick”. Skulle det inte vara genomförbart att göra en snabb check på hästarna på tävlingsdagen? Finns det ingen ”banveterinär” som kan kontrollera hästarna före start och är de inte friska därmed stryka dem så våra reserver kommer i spel istället? Detta kanske inte är genomförbart, ur en tids- och resursaspekt, men det vore helt klart önskvärt. Hur nära inpå start kollar tränarna sina hästar? Eftersom detta problem finns, kan de i nuläget inte ha kollat dem samma dag iaf?

ERIKS SVAR: Det finns banveterinärer som kollar värmningar och provstarter för att se att hästarna ser ok ut i travet. Det skulle däremot inte fungerar praktiskt om du ska gå ner och kolla i halsen på alla hästar samma dag som hästen ska starta. Samma sak med blodprov. Du får helt enkelt avgöra hästen status med din egen känsla för hästen. Det blir fel ibland men det är väldigt sällan en häst startar och är sjuk tycker jag. Tränarna och skötarna kollar ju efter sjukdomstecken hela vägen fram till start men man tar inga prover om man inte misstänker något.

* Om man jämför 2012 med 2008 till 2011 tycks du startat färre starter än så länge, i år? Nu kan det så klart vara så att du kör självvalt betydligt fler lopp på sommaren och därmed ”kommer ikapp”? Men, jag misstänker att det är familjesituationen som gör att du kör något färre vardagslopp och kanske satsar mer på V75-styrningar etc. Stämmer det? Även om du kör mindre nu, så ligger du och kör många mil på vägarna och har sålunda många resnätter. Är det svårt att få familjepusslet att gå ihop? Saknaden och längtan efter barn och familj måste vara stor under veckan? Jag reser själv en del i jobbet, men är inte i närheten av dina siffror och tycker man blott efter några dagars frånvaro från hus och hem blir nedstämd då man längtar hem. Är det färre antalet starter självvalt pga familjesituationen eller har du blivit ”mer noga” med vilka hästar du startar med?

ERIKS SVAR: Antalet lopp är helt självvalt pga familjen precis som du var inne på. Jag kör över 1000 lopp per år och tycker det räcker en bit.

* Jag kan måhända aspirera på Sveriges sämsta närminne, men tror mig dra till minnes att jag läst att du både spelar golf samt poker. Om jag har rätt och detta stämmer: Vad har du för hcp i golf samt vad för pokerformer spelar du och vilka uttryck tar detta sig? Är det cash game i goda vänners lag? Lirar du på nätet eller spelar du på något av våra kasinon (Cosmopol)? Föredrar du i såfall cash game eller turneringar? Är vinnarskallen kvar i golfen/pokern eller är det ren och skär avkoppling?

ERIKS SVAR: Jag gillar golf och det blir mellan 5-10 rundor per år. Jag gillar inte att spela när det är dåligt väder och jag vill helst spela med folk jag känner. Jag har ingen speciell vinnarskalle i golf utan spelar mest för att det är skoj. När det gäller poker så tycker jag det är en adrenalinkick och något som får en att ”tänka bort” allt annat just då. Helt enkelt ett sätt att vara fokuserad och tävlingsinriktad på något annat än travet.

Stort tack till Erik för svaren och lika stort lycka till under 2012, inte bara på trav- utan även på golfbanan. Dags att kika närmare på veckans V86-omgång och vi avslutar med ett alster från TV on the Radio. Enjoy!

Annonser

Om generationxpunktse

Intressen: Poker, trav, mörk lagrad rom, single-malt-whisky, musik & litteratur samt en hel del annat.
Det här inlägget postades i Om allt och inget och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Erik Adielsson intervjuas av generationX.se

  1. Vinnarskalle skriver:

    Åter en intressant och läsvärd intervju och jag lyfter på hatten! Har du intervjuat kuskarna via epost, eller? Förmodar att du inte sprungit runt på stallbacken med en mikrofon… 😉

    • Tackar, man bockar och bugar. Dessa första två har varit ”fjärrintervjuer”. Det hade så klart varit önskvärt att man kunnat sätta sig ner och prata. Men dels har kuskarna ett tämligen pressat schema, dels har jag själv ett späckat schema på veckodagarna. Vi får se hur framtida intervjuer gestaltar sig.

  2. Harley skriver:

    Bra intervju, Lycka till hos Sportsvensson:-)..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.