Torbjörn Jansson intervjuas av generationX.se

En av svensk travsports giganter har låtit sig intervjuas av generationX.se. Våra svenska travkuskar reser land och rike runt mer eller mindre kontinuerligt. Inte desto mindre, trots att fritid är en bristvara har några av våra mest folkkära och tillika kunnigaste kuskar ställt upp för en intervju.

Först ut är Torbjörn Jansson:

* Vad göra för att få fler besökare till banorna?

Jag börjar med att ställa en fråga som jag även ställt till andra aktiva inom  travet och vilken känns högst aktuell. Internet-spelet tar över mer och mer, och även om spelombuden har bra med spelare hos sig så är det mer tunnsått på läktarna på banorna, frånsett under de större tävlingsdagarna. När jag  och några barndomsvänner besökte Axevalla för en ”revival” för några månader sedan, var det inte det publikantal eller ”drag” man skulle kunna önska och merparten av besökarna tycktes vara av äldre årgång. Hur ska vi trygga återväxten och få ”nytt blod” till travbanan? Jag är ju själv inbiten travspelare, men jag vet ju själv, jag spelar till 99% genom ATG.se, antingen genom att lämna in matematiska eller reducerade system via webben. Att sedan maten på banorna i mångt och mycket betingar en prislapp som krubbet sedermera inte lever upp till, gör inte saken bättre. Jag minns tillbaka när jag själv var liten knodd, då morfar och farsan tog med mig till travbanorna under slutet av 70-talet och även 80-talet (jag är född ’74), då var det alltid mycket folk och stor folkfest även på vardagarna. Vad tror du kan vara lösningen, för att få tillbaka spelarna till banan, där travet
upplevs som bäst?

TORBJÖRNS SVAR: Den här frågan är nog den som diskuteras mest bland folk som styr och ställer. Tyvärr har jag ingen patentlösning, det är ju en HELT ANNAN konkurrens om publiken nu mot sjuttiotalet. Då fanns i princip bara stryktipset, nu finns ett enormt utbud. Men jag tror att det är viktigt att det är en kul upplevelse att gå på tävlingarna och att anläggningarna är fräscha och servicen bra, att folk som ska äta får sin mat rimligt fort, att den om den är dyr också är extra bra m.m.

 * Räknat fram till 120415 ligger du under 2012 på en tjugondeplats i svensk travsports topplista om man sorterar efter segerrikaste. Om man istället sorterar på vinstrikaste tar du ett rejält kliv upp till tolfte plats med 2.4 miljoner inkörda, än så länge i år. När du går in i en säsong, vad har du för konkreta mål, delmål som slutgiltiga säsongsmål? Är det en viss segerprocent, är det x antal segrar, är det en viss summa inkörda pengar eller är det vinst i särskilda lopp? Hur ser tankarna ut i början av säsongen?

TORBJÖRNS SVAR: Jag har alltid försökt vara realist. I år har jag kört ganska mycket men inte vunnit särskilt mycket, och det är ju så att vi kuskar står och faller med hästarna vi kör. I förhållande till chanserna jag haft så har det inte gått dåligt men det märks ju inte i statistiken. Segerprocent tycker jag är lite överskattat då jag såklart skulle haft mycket högre om jag tackat nej till många mer eller mindre chanslösa hästar, men om någon vill ha mig så kör jag, det är ju en slags service också. Såg tex. att ingen mindre än John Campbell, värdens kanske bästa kusk, i år har kört 334 lopp och vunnit 22. Skulle han ha blivit så mycket sämre? Nej det tror nog ingen men just nu är andra mer populära, och så är det och det ska det väl kanske vara också.

 * Du är född 1954 och har varit travkusk i det svenska toppskiktet så länge jag kan minnas. Exempelvis, herr Adielsson och undertecknad är båda födda 1974 och vi hade inte gått ur grundskolan när du var i full färd med att köra travlopp för fulla muggar.Vad ser du för skillnader på travet idag, jämfört med exempelvis på 80-talet? Vad skiljer på utrustning, hästar och taktik i loppen? Vad är sig likt och var finns skillnaderna?

 TORBJÖRNS SVAR: Det är hästarna som överlag blivit mycket bättre, utrustning, banor, vagnar taktik m.m. tycker jag faktiskt inte är någon större skillnad.

 * Du har under årens lopp fått vara med om en del ”luftfärder” ur sulkyn, med diverse brutna ben som resultat. Vad jag själv minns mest och som känns mest dramatiskt är dels olyckan på Solvalla ’86 där du bröt båda lårbenen, men framför allt 2000 på Halmstad då du blev påsprungen och överkörd, men klarade dig ofantligt bra med tanke på skeendet. Har du aldrig någon gång tänkt tanken att, ”nu är det nog”? Eller, frågan kanske är felformulerad, hur många gånger har du tänkt, ”nu får det vara nog”?

 TORBJÖRNS SVAR: När man råkar ut för någon olycka och blir borta ett tag så har man bara ETT mål. Och det är att komma tillbaka. I alla fall har det varit så med mig, jag har såklart en hel del krämpor men jag tar inga smärtstillande eller liknande och det här är mitt liv och jag hoppas kunna hålla på några år till.

 * Förutom du själv, Per Lennartsson, Uhrberg, Svanstedt, Jorma, Takter och Örjan, m fl vilka vi får se som de ”gamla rutinerade rävarna” har vi självfallet unge herr Goop samt Adielsson som intagit varsin självskriven plats bland Sveriges toppkuskar, som både kör många lopp och tillika vinner många lopp. Men, vilka ser du som våra kommande travstjärnor, om vi ser till våra lärlingar? Nu är förvisso lärlingar ett tämligen udda begrepp i Sverige, eftersom även en rutinerad räv som Ingves är lärling, men om vi håller oss till det yngre gardet. Själv tror jag Untersteiner junior kommer bli riktigt farlig, han vinner redan många lopp i dagsläget. Vem/vilka av våra lärlingar i dagsläget, tror du kommer slå sig in bland topp-20 totalt, de kommande åren?

TORBJÖRNS SVAR: Du har ju helt rätt, det är ett gäng som börjar komma upp i åren. Johan Untersteiner är utan tvekan en som kommer att bli en av de större. Det finns många duktiga talanger så jag tror inte man behöver vara orolig för återväxten.

 * Här kommer ånyo en fråga jag ställt till andra, men jag tycker den är viktig varför vi kör den i repris: I egenskap av ”blott spelare”, ser jag på travsporten med en spelares skygglappar för ögonen. Jag ser inte de aspekter du som toppkusk och aktiv på andra sidan banstaketet ser. Jag har förstått att det är ont om tid mellan starter för såväl skötare, funktionärer som kuskar, etc, men har likväl en fråga, som har med själva tävlandet och ”häststatusen” att göra. Det händer alltför ofta att vi som spelare torskar på en ”dålig” favorit och det visar sig i efterhand att det är en halsinfektion eller annat som var boven i dramat. Dvs, en storfavorit där såväl strecken som tränare är eld och lågor och stallet mer eller mindre lovar vinst, bara för att sedan torska och det visar sig att kusen inte var i ”skick”. Skulle det inte vara genomförbart att göra en snabb check på hästarna på tävlingsdagen? Finns det ingen ”banveterinär” som kan kontrollera hästarna före start och är de inte friska därmed stryka dem så våra reserver kommer i spel istället? Detta kanske inte är genomförbart, ur en tids- och resursaspekt, men det vore helt klart önskvärt. Hur nära inpå start kollar tränarna sina hästar? Eftersom detta problem finns, kan de i nuläget inte ha kollat dem samma dag, eller?

 TORBJÖRNS SVAR: Det är självklart mycket irriterande för en spelare att i efterhand få höra att hästen hade infektion o.s.v. Och lika irriterande för tränare och hästägare. Men det här är inte helt enkelt. Man kan inte gärna kolla halsen på alla hästar som startar, då sticker man ner en slang i halsen på hästen och tittar igenom och det irriterar slemhinnorna vilket absolut inte är bra och skulle skada halsen om man gör det för ofta. Vi gör det ibland när jag misstänker att något inte är bra. Tränarna i allmänhet har nog väldigt nära koll på sina hästar och det ligger ju i allas intresse att hästarna inte har något problem när de ska starta. Men marginalerna är så små att en bara alldeles så lite nedsatt häst inte räcker.

 * Så vitt jag kan se har du de senaste åren legat på runt tusentalet starter per år. Något som innebär många resor och många mil på vägarna till och från våra travbanor. Vad gör Torbjörn när han kommer hem och ska koppla av? Hur laddar du batterierna? Finns det tid för hobbies och andra intressen för att kunna slappna av och tänka på annat?

 TORBJÖRNS SVAR: Vi som kör mycket lever ju mer eller mindre med det här dygnet runt, men ska vi prata hobby eller liknande så är jag ganska jaktintresserad, så under höstarna blir det lite jakt ( är ganska många av tränarna och kuskarna som är jaktintresserade )

 * Du är inte bara känd för att vara en duktig och rutinerad kusk, du har även fått uppmärksamhet till att vara en ”snäll” kusk, som inte driver hästarna för hårt, utan är snarare känd som en ”omtänksam” kusk. Hur viktig är drivningen? Om du drivit hårdare, hur många fler vinster hade du haft? De som driver hårdare, gör de detta till ingen nytta? Hur och var ska man dra gränsen? Det känns som en svår fråga att formulera rätt och kanske ännu svårare att besvara, men jag förmodar du förstår hur jag menar. Hur går dina tankegångar kring just ”drivningarna”?

 TORBJÖRNS SVAR: Det finns ett gammalt talesätt, Det är fler hästar slagna ur prislistorna än in i dom. Jag tror nog att med erfarenheten lär man sig att hårda drivningar nästan aldrig gör någon nytta men det är olika på hästar och alla kuskar vill ju kämpa för att vinna. Jag tror inte att jag vunnit fler lopp med hårdare drivningar, kanske tvärt om. Om jag känner att en häst går undan för hård drivning så driver även jag ganska hårt men det är sällan. Kan t.e.x nämna i Boden i torsdags hade jag en väldigt bra dag. Var tvåa med en 105 oddsare vann med en 88 oddsare och vann med två ganska betrodda hästar.Jag rörde ingen av dom med pisken. Dom två sista var överlägsna så där fanns ingen anledning men dom andra två hade aldrig gått så bra om jag hade varit hård mot dom. Så det här är nog upp till varje kusk att bedöma.

Stort tack till Torbjörn som tog sig tid med undertecknad och varmt lycka till under 2012! Vi avslutar kvällen med Johnny Cash som kör en U2-cover, enjoy!

Annonser

Om generationxpunktse

Intressen: Poker, trav, mörk lagrad rom, single-malt-whisky, musik & litteratur samt en hel del annat.
Det här inlägget postades i Om allt och inget och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Torbjörn Jansson intervjuas av generationX.se

  1. Vinnarskalle skriver:

    Intressant och läsvärt! Det hintas om fler intervjuer i inlägget, och det ser vi fram emot! Kul initiativ! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.